De tussenbaan

26 oktober 2017

Supermarktmedewerkers kunnen voortaan een contract voor vier jaar krijgen. Dat is afgesproken in de nieuwe cao tussen de vakbonden en werkgevers in de supermarktbranche, meldt CNV Vakmensen. De cao gaat met terugwerkende kracht in per 1 april 2017 en heeft een looptijd van twee jaar. Er werken zo’n 300.000 mensen bij supermarkten.
De tussenbaan is bedoeld voor werknemers die het werken bij een supermarkt als tussenstap in hun loopbaan zien, bijvoorbeeld mensen die net een studie hebben afgerond, ouderen of personen die van carrière switchen. Met een contract voor vier jaar kunnen ze meer zekerheid krijgen dan met een flexcontract. Volgens CNV gaat het uitdelen van contracten van vier jaar niet ten koste van vaste contracten.

Verder lezen

In de Volkskrant van 14 april en 15 april stonden 2 artikelen over de tussenbaan:

Een contract voor vier jaar en scholing: is de toekomst aan de tussenbaan?
Tussen het bijbaantje van vakkenvuller en de vaste baan introduceren supermarkten en levensmiddelenzaken een nieuw fenomeen: de tussenbaan. Een medewerker kan een tijdelijk contract krijgen voor vier jaar. Tegelijkertijd ontvangt hij geld voor scholing, zodat hij daarna naar verwachting makkelijker elders werk vindt.

Lees ook:

Waarom is deze Tussenbaan voor werkgevers aantrekkelijk?

‘Voor de werkgevers is de tussenbaan aantrekkelijk, omdat het de kosten bespaart van werving van steeds nieuw tijdelijk personeel en voorkomt dat een werkgever tientallen jaren aan een werknemer vastzit’.

Voor welke werkzoekenden kan de Tussenbaan een uitkomst zijn?

‘Om deze redenen bepleiten verschillende deskundigen het toepassen van de formule van de tussenbanen in andere sectoren. Het zou zwakkere groepen op de arbeidsmarkt, zoals starters, werklozen en ouderen, meer kansen geven op een baan met meer perspectief dan een flexcontract. Of dat zo is, staat niet vast. Ook wat dit betreft is de tussenbaan in de supermarkten een interessant experiment’.

FlexPay kan werkgevers nu reeds van dienst zijn bij de inregeling van de arbeidsovereenkomsten. Wij kunnen u diverse varianten arbeidsovereenkomsten bieden die gebaseerd zijn op de achtergrond en startpositie van de werkzoekenden.
De detachering kan bijvoorbeeld ook opgeknipt worden in 4 overeenkomsten van 1 jaar en in bepaalde gevallen kan de detachering zelfs verlengd worden tot maximaal 5,5 jaar.
Met de Tussenbaan van FlexPay worden zowel werkgever als werknemer ontzorgd en staat het succes van de arbeidsrelatie en duurzame inzetbaarheid voorop. FlexPay vraagt mogelijke subsidies en/of premiekorting aan, regelt de afstemming met het UWV of gemeente, biedt een kosteloze helpdesk en nog veel meer.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jeroen Timmers, 0416-672090.

Actueel

Aanpassingen website

In verband met aanpassingen aan en van de website van FlexPay zullen de komende weken diverse pagina’s niet aanwezig of incompleet kunnen zijn.

FlexPay en sociale impact

Uit diverse onderzoeken is vastgesteld dat de sociale impact van de dienstverlening van FlexPay veel verder reikt dan alleen de uitzend- of detacheringovereenkomst.

Beschut werk

In december is het aantal beschutte werkplekken voor 2019 vastgesteld.

Duurzaamheid en uitzenden

Ambitie of hype? Bekijk hier de column in Flexnieuws van Rob van Maanen, directeur van FlexPay BV.